Slovenské ľudové rozprávky

10. októbra 2012, karolinocka, Nezaradené

V týchto dňoch ma skoro vystrelo. Započula som v správach debatu na tému násilia v rozprávkach, a o ich vhodnosti – nevhodnosti pre naše deti….to ako čo je?

V rozprávke o Jankovi a Marienke sa vraj hneď v úvode dejú závažné trestné činy, ako obmedzovanie osobnej slobody ( ježibaba zavrie Janka do  klietky), alebo hrôzostrašná scéna, keď na záver ježibaba zhorí v peci.

Alebo rozprávka o Snehulienke, a siedmich trpaslíkoch, keď zlá macocha chce dať zavraždiť Snehulienku, a od vykonávateľa vraždy chce ako dôkaz jej srdce….

 

Zláštne, nechcem byť zlá, ale prečo mi to príde tak, akoby nám chceli zobrať niečo dôležité….všetci sme rástli na týchto rozprávkach, z týchto príbehov sme sa učili rozdielu medzi dobrom a zlom, a v týchto rozprávkach vždy dobro vyhraje nad zlom.

Ktoré zozprávky budú teda vhodné pre naše deti? Lebo medzi zatracovanými sú všetky, ktoré sú tak príznačné pre náš región, aj tie od bratov Grimmovcov, aj tie, ktoré zozbieral P. Dobšinský…To na čom majú rásť naše detičky? Na medvedíkovi Pú? A to už prečo? Lebo nejaký blázon je presvedčený, že postavičky v rozprávkach treba nevyhnutne súdiť podľa trestného poriadku SR, alebo je nevyhnutne potrebné v rozprávkach dodržiavať základnú listinu ľudských práv a slobôd, a samozrejme všetky dohovory a odporúčania EÚ???

 

:)) Ani neviem, či sa mám smiať, alebo plakať.